Népszava online, 2015. szeptember 5.

Szakály Sándor hadtörténész a Népszabadság 2015. július 8-i számában a "Cikkünk nyomán" rovatban hozzászólást írt (A hivatkozott cikk teljes szövegét itt olvashatja. szerk.)  " A népbírák is tévedhettek" címmel. Ebben Bodnár Dánielnek, a Tett és Védelem Alapítvány elnökének cikkére reagált - idézem -, "aki kifejtette, hogy Hóman Bálint rehabilitálása egyúttal sanda szándékokra is rávilágít, nevezetesen Bárdossy László jogi és erkölcsi rehabilitációja felé tett lépésként lehet azt értékelni". Szakály Sándor hozzászólásának tartalmával megvalósította Bodnár Dániel előzetes feltételezését, és elindította a Bárdossy László rehabilitációjára irányuló folyamatot. Írásának alábbi mondanivalói ebben az irányban mutatnak. Maga a hozzászólás címe : "A népbírák is tévedhettek", amellyel már eleve kétségbe vonta az ítélet jogosságát. Hozzászólásában a Népbíróságok, valamint az abban közreműködő személyek 1945-1946-os tevékenységének legitimitását több megállapításával is kétségbe vonta.

tovább a weboldalra
archivált PDF

A teljesség és hitelesség kedvéért álljon itt Szakály Sándor Dr. Langermann Istvánnak írt, a Népszavához eljuttatott, de sem nyomtatott, sem online formában meg nem jelentetett válaszlevele.

A cikk 2015. október 3-án változatlan címmel (Dr. Langermann István: Válasz a hadtörténésznek) és tartalommal  megjelent a Mazsihisz honlapján is.