Breuerpress International, 2015. december 9.
Új Kelet, 2015. december 27.

Dr. Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Holokauszt Dokumentációs Központról beszélt, de szóba kerültek aktualitások is, mint a Hóman szobor és a kárpótlási iratoknak a Veritashoz kerülése is. (...)

Egyfelől azzal került Magyarország a nemzetközi hírekbe, hogy komoly energiát fektet a kormány az elárvult zsidó temetők felújítására, de mellette egy szoborról is beszélnek, Hóman Bálintéról.
A Hóman szobor kapcsán önkormányzati kezdeményezésről van szó, az ország jónéhány településén állítottak szobrokat az elmúlt időszakban, a legtöbb helyen társadalmi konszenzussal, a helyi közösségek összefogásával valósultak meg, de voltak olyanok is, amelyek nem feltétlenül tükrözték a helyi támogatását. Úgy gondolom, minden bölcs önkormányzat, kormányzat úgy jár el helyesen, ha emléket állít valakinek, valaminek, akkor ehhez bírja a helyi közösség támogatását, összefogását. (...)

Mi lesz a sorsa azoknak az iratoknak, amelyeket egykori és mai magyar állampolgárok csatoltak a kártérítési kérelmeik mellé?
A kárpótlási iratok jelenleg egy irattárban vannak, az Igazságügyi Hivatalnál. 14 folyóméternyi iratról van szó, ezek roppant mostoha körülmények között vannak. A történetkutatás érdekében ezek megőrzendő iratok. Legalábbis azok, amelyek maradandó értéket képviselnek. Azonban a jelenlegi tárolási körülmények nem teszik lehetővé ezen iratok feldolgozását. Nekünk érdekünk, hogy ez megfelelően feldolgozott és a következő generációk számára kutatható iratanyag legyen, ezt a munkát, az Országgyűlés döntése alapján a Veritas Történetkutató Intézet kezdi el.

Van tudomása arról, hogy ennek a döntésnek nem minden kárvallott örül maradéktalanul?
Igazából nem értem, hogy mi az ezzel kapcsolatos kifogás, hiszen a levéltári iratok megőrzése, feldolgozása, kutathatóvá tétele, valamint a kutatás szabadsága, a személyiségi jogok biztosítéka olyan környezetet teremt, amiben mindenkinek biztosított a joggyakorlása, ahogy a jogainak a védelme is.

tovább a weboldalra
archivált PDF

A cikk változatlan tartalommal megjelent az Új Kelet 2015. december 17-i szám 8. oldalán is.

A Dr. Latorcai Csabával készült interjú videoanyaga itt megtekinthetőmegtekinthető.