Hóman Bálint

Népszava online, 2016. január 21.

Hiányzik a közbizalom, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ezért kérte a napokban a kormánytól, hogy a kárpótlási iratokat ne a Veritas Intézetben helyezzék el.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunknak arról beszélt, több zsidó szervezet és sok magánember kereste meg őket, hogy kifejezzék aggályaikat. Elmondták, nyugtalanító számukra, hogy a zsidóságot érintő vitatott kijelentéseiről ismertté vált Veritast bízták meg az iratok kezelésével. Ezek az akták személyes, bizalmas adatokat tartalmaznak. Csakis olyan intézményhez szabad kerülniük, amely közbizalomnak örvend - fogalmazott lapunknak a Mazsihisz elnöke.

A parlament kormánypárti többsége a Veritast októberben minősítette állami szaklevéltárrá, ami ellen a levéltári szakma is tiltakozott. Heisler arra emlékeztetett, hogy az intézetben nem dolgozik elég szakember, a 14 ezer folyóméternyi dokumentumot - amelynek csak kisebbik hányada zsidó kárpótlási irat - a Veritas nem tudja elhelyezni, az anyag valójában egy kisebb megyei levéltárat is képes megtölteni. Szakembert persze lehet fölvenni, az intézményt is lehet bővíteni, feltéve, ha a kormány áldoz erre az adófizetők pénzéből. Közbizalmat azonban pénzen nem lehet megvásárolni - figyelmeztetett Heisler. (...)

tovább a weboldalra
archivált PDF