Hóman Bálint

Budapest Beacon, 2016. január 6.

(...) Ironikusnak találom, hogy egy esszé, melynek címében a „tisztába tétel” szerepel ennyire válogat a tények között (például Magyarországgal kapcsolatban Goebbelst idézi Eichmann helyett), bár azt kell mondanom, nem vagyok meglepve, mivel a „Hungary Today” ugyanannak a kormánynak a terméke, amely 2010-es hatalomra kerülése óta nem kevesebb, mint öt olyan történelemkutató intézetet hozott létre, melyek tevékenységüket a magyar történelem újraírásának szentelik.

Egyike ezeknek az a Veritas Történetkutató Intézetet, melyet a revizionista történész, Szakály Sándor vezeti, aki kulcsszerepet játszott tavaly abban, hogy a Budapesti Törvényszék rehabilitálja Hóman Bálint elítélt háborús bűnöst.

Hóman tiszteletben álló történész és a Magyar Tudományos Akadémia titkára volt, és vallás- és közoktatásügyi miniszterként tevékenykedett Gömbös Gyula, Darányi Kálmán, Imrédy Béla, Teleki Pál és Bárdossy László ultra nacionalista kormányaiban. Még azt követően is parlamenti képviselőként szolgált, hogy Horthyt lemondani kényszerült, és Szálasi Ferenc nyilaskeresztes Népvezért nevezték ki.

Függetlenül attól, hogy Hóman személyesen követett-e el emberiség elleni bűncselekményeket, történelmi tény, hogy Hómannak szerepe volt számos zsidóellenes törvény megalkotásában, és több parlamenti képviselővel együtt a magyar zsidók deportálása mellett emelt szót. Tavalyi rehabilitációja oda vezetett, hogy decemberben majdnem szobrot állítottak neki (a dunántúli Székesfehérvár városában, Orbán Viktor szülővárosában). Csak a nagyon hangos nemzetközi felzúdulás akadályozta meg, hogy a magyar holokauszt áldozatait ennyire felháborító sérelem érje.  (...)

tovább a weboldalra
archivált PDF