Hír TV, 2016. február 25.

A II. világháborús időszak egyik parlamenti képviselőjének, a zsidótörvények egyik támogatójának és a Rákosi-korszak első kivégzett áldozatának, Donáth Györgynek állítottak volna szobrot Budapesten, de ezt az ellentüntetők megakadályozták.

„Donáth Györgynek ne legyen köztéri szobra és a Fidesz határolódjon el ettől a szoborállítástól.” „Hát nem szégyellitek magatokat?…” Az Együtt politikusának a sajtótájékoztatóját zavarta meg egy férfi még a hivatalos program előtt. (...)

Donáth György a II. világháború idején volt a kormánypárt parlamenti képviselője. A Rákosi-korszak első kivégzett áldozataként 1947-ben felakasztották. Bár támogatta a zsidótörvényeket, a kormány támogatását élvező Veritas Intézet főigazgatója nem tartja őt antiszemitának. „Én nem jelenteném ki, hogy antiszemita lenne. Nézze, manapság ez egy divatos kifejezés. Mindenkit antiszemitának neveznek. Ez egy nagyon nagy hiba, mert én azt gondolom, hogy a magyarországi zsidóság számára is rendkívül kényelmetlen, hogy a nevükben sokszor megnyilatkoznak” – nyilatkozta Szakály Sándor. (...)
archivált PDF